Vergelijk hier de tarieven

Uitleg

Wat denkt u dat de woning ongeveer waard is? Als de woning momenteel te koop staat kunt u de vraagprijs invullen.

Sommige taxateurs hanteren voor duurdere (vaak grotere) woningen een hoger tarief. We willen u graag het juiste tarief tonen.

90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Taxatierapport

In een taxatierapport wordt de marktwaarde van een woning vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Het is een actuele schatting van de woningwaarde.

Waarom een taxatierapport?

U heeft een gevalideerd taxatierapport nodig bij de aanvraag van een hypotheek. Het rapport dient als bewijs van de werkelijke woningwaarde. De taxatiewaarde wordt gebruikt bij de hypotheekaanvraag. Banken en hypotheekverstrekkers eisen een gevalideerde taxatie om zeker te zijn van de onafhankelijkheid van de taxateur.

Situaties waarin u een ongevalideerd taxatierapport van uw woning nodig heeft, zijn:

  • Het schatten van de vraagprijs bij verkoop van uw woning;
  • Het afsluiten of aanpassen van een verzekering;
  • Het bepalen van de meerwaarde na een verbouwing van uw woning;
  • Het verdelen van bezittingen.

Hoe wordt het rapport gemaakt?

De taxateur onderzoekt uw woning. Deze opname van de woning vindt zowel op afstand als op locatie plaats. De taxateur doet op afstand onderzoek naar bijvoorbeeld kadastrale informatie en informatie over vergelijkbare objecten in de omgeving. Bij de opname van de woning op locatie onderzoekt de taxateur de woning op onder andere de volgende aspecten:

  • Bouwkundige kwaliteit van de woning;
  • Staat van onderhoud van de woning en installaties
  • Het niveau van de afwerking;
  • Esthetische en architectonische kwaliteit.

Op basis van deze details stelt de taxateur het taxatierapport op. Hierin staat de woningwaarde beschreven. Als u een gevalideerde taxatie nodig heeft, beoordeelt een validatie-instituut het taxatierapport aan de hand van kwaliteitseisen. Dit is meestal het NWWI.

Hoe lang is een taxatie geldig?

Een taxatierapport is meestal tussen de drie en zes maanden geldig. Dit verschilt per hypotheekaanbieder. Het is voor geldverstrekkers belangrijk dat het rapport recentelijk is opgemaakt om een reële schatting van de woningwaarde te krijgen. De geldigheid van een taxatie is niet te verlengen, omdat het een momentopname van de woningwaarde is.

Acceptatie taxatierapport

De bank of de hypotheekverstrekker accepteert niet elk taxatierapport. Als u een taxatierapport nodig heeft om een hypotheek te krijgen, dan moet het taxatierapport voldoen aan de eisen van de geldverstrekker. Elke geldverstrekker hanteert zijn eigen eisen. Wel is gezamenlijk afgesproken aan welke kwaliteitseisen een taxateur en het taxatierapport moet voldoen. 

Kosten taxatierapport

De kosten van een taxatierapport liggen meestal tussen € 250,- en € 750,-. De taxateur bepaalt zelf de prijs. Soms rekent hij een hoger tarief voor een gevalideerde taxatie of voor de taxatie van nieuwbouw, een appartement of een verbouwing.

U kunt al snel honderden euro's besparen door taxateurs met elkaar te vergelijken. U kiest zelf een taxateur en kunt hierbij rekening houden met de kosten. Taxatietarieven.nl vergelijkt taxatierapporten op prijs en kwaliteit.

Vergelijk taxateurs en bespaar direct. Vergelijk nu!

"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar

NWWI taxatie
NHG taxatie
VastgoedCert taxatie register
SCVM taxatie register

Aankoopmakelaar
9,5
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,5 / 10 - 65843 beoordelingen