Vergelijk hier de tarieven

Uitleg

Wat denkt u dat de woning ongeveer waard is? Als de woning momenteel te koop staat kunt u de vraagprijs invullen.

Sommige taxateurs hanteren voor duurdere (vaak grotere) woningen een hoger tarief. We willen u graag het juiste tarief tonen.

90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Voordelig taxatierapport voor uw hypotheek

Het taxatierapport van een woning is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek. De taxatie moet worden gedaan door een onafhankelijke taxateur die zelf niet betrokken is bij de koop of verkoop van de woning. De kosten van de taxatie zijn voor rekening van de koper en zijn fiscaal aftrekbaar.

Taxatie nodig voor hypotheek of verbouwing?

Een taxatierapport kan nodig zijn om de volgende redenen:

  • U heeft een woning gekocht en wilt een hypotheek afsluiten;
  • U wilt uw huidige hypotheek oversluiten;
  • U wilt een extra (tweede) hypotheek aanvragen (bijvoorbeeld i.v.m. een dakkapel of andere verbouwing);
  • Er is sprake van specifieke overdrachten, bijvoorbeeld in geval van schenking of successie;
  • U gaat een onroerende zaak overdragen van bedrijf naar privé of andersom.

Bij een taxatierapport voor een hypotheek i.v.m. een verbouwing (bijvoorbeeld voor een dakkapel of keuken) is het noodzakelijk dat de waarde voor en na de verbouwing allebei in het rapport vermeld staan. Geef daarom aan de taxateur door wat u gaat verbouwen, wat de geschatte verbouwingskosten zijn en welke executiewaarde u na de verbouwing nodig heeft om de benodigde hypotheekfinanciering rond te krijgen.

Acceptatie van het taxatierapport voor hypotheek

De bank of de hypotheek geldverstrekker zal niet altijd elk taxatierapport accepteren. Als u een taxatierapport van een woning nodig heeft om een hypotheek te krijgen dan moet het taxatierapport voldoen aan de eisen van de geldverstrekker. Elke geldverstrekker hanteert in principe zijn eigen eisen t.a.v. het taxatierapport. Wel is gezamenlijk afgesproken aan welke kwaliteitseisen een taxateur en het taxatierapport voor de hypotheek moeten voldoen. De taxateur moet aan de volgende vier eisen voldoen: 

  1. Ingeschreven staan in een van de twee erkende taxatieregisters VastgoedCert of SCVM;
  2. Lid zijn van een van de drie makelaarsbrancheverenigingen NVM, VBO, of VastgoedPRO;
  3. Het taxatierapport voor hypotheek opmaken conform de laatste normen vastgesteld door Centraal Hypothecair Fonds;
  4. Voldoende bekend zijn met de plaats of regio van het te taxeren object. De geldverstrekkers verschillen onderling wat betreft de maximale afstand tussen de standplaats van de taxateur en het adres van de te taxeren woning. Om hier zekerheid over te hebben, kunt u het beste de voorwaarden van uw geldverstrekker controleren.

Bij een financieringsaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stelt het NHG verplicht dat er een validatie van het taxatierapport wordt gedaan via een taxatiekeurmerkinstituut. Dit brengt extra kosten voor het taxatierapport voor hypotheek met zich mee, welke de taxateur meestal zal doorberekenen aan de klant.

Wie vraagt de taxatie woning voor hypotheek aan?

Vaak wordt de taxateur aangedragen door de hypotheekadviseur. Let dan alleen wel goed op welke kosten voor taxatie bij hypotheek de taxateur in rekening brengt, mogelijk bent u veel duurder uit. Hypotheekadviseurs ontvangen namelijk vaak provisie voor het verstrekken van een taxatieopdracht aan een bevriende taxateur. U begrijpt dat die taxateur deze kosten aan u doorberekent en dat komt een prettig tarief niet ten goede.

U heeft echter altijd de keuze om zelf een taxateur te zoeken om uw huis te laten taxeren. U kan op deze manier geld besparen en een goedkoop taxatietarief vinden. Een taxatierapport voor een hypotheek via ons is bij alle geldverstrekkers geldig. Vergelijk daarom ook zelf de taxatietarieven op deze website.

"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar

NWWI taxatie
NHG taxatie
VastgoedCert taxatie register
SCVM taxatie register

Aankoopmakelaar