Vergelijk hier de tarieven

Uitleg

Wat denkt u dat de woning ongeveer waard is? Als de woning momenteel te koop staat kunt u de vraagprijs invullen.

Sommige taxateurs hanteren voor duurdere (vaak grotere) woningen een hoger tarief. We willen u graag het juiste tarief tonen.

90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Veelgestelde vragen

Een taxateur schat de waarde van een object en noteert dit in een taxatierapport.

De kosten van een taxatie verschillen sterk per taxateur. De kosten van de taxatie zijn voor rekening van de koper en zijn fiscaal aftrekbaar. Door taxatietarieven te vergelijken, bespaart u snel veel geld. Vergelijk hierboven taxateurs bij u in de buurt voor de goedkoopste taxaties.

De taxatiewaarde van een woning is de schatting van de verkoopwaarde. De taxateur houdt hierbij rekening met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging van de woning.

Ja, hieronder vindt u een PDF-bestand met een taxatierapport voorbeeld van een woning. Hoe het werkelijke rapport er precies uitziet, verschilt per taxateur. Het is niet erg als de inhoud van uw taxatierapport afwijkt van dit taxatierapport voorbeeld, aangezien er gezamenlijk is afgesproken dat het document aan de eisen van het laatst uitgegeven model taxatierapport woonruimte moet voldoen.

Download hier het taxatierapport woning voorbeeld

Als u een hypotheek gaat aanvragen, heeft u een (NWWI) gevalideerd taxatierapport nodig. Het NWWI is een onafhankelijk validatie-instituut. Zij controleren of het taxatierapport en de taxateur aan alle strenge kwaliteitseisen voldoen.

Met een NWWI taxatie kunt u tevens een hypotheek met NHG aanvragen. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en geeft de bank de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u onverhoopt niet meer aan uw betalingsverplichting kunt voldoen. In ruil voor deze zekerheid biedt de geldverstrekker een rentekorting die flink op kan lopen.

Nee. De bank of de hypotheek geldverstrekker zal niet altijd elk taxatierapport accepteren. Als u een taxatierapport nodig heeft om een hypotheek te krijgen dan moet het taxatierapport voldoen aan de eisen van de geldverstrekker. Elke geldverstrekker hanteert in principe zijn eigen eisen t.a.v. het taxatierapport. Wel is gezamenlijk afgesproken aan welke kwaliteitseisen een taxateur en het taxatierapport moet voldoen. 

De taxateur moet aan de volgende vier eisen voldoen: 

 1. Ingeschreven staan in een van de twee erkende taxatie registers VastgoedCert of SCVM.
 2. Lid zijn van een van de vier makelaars brancheverenigingen NVM, VBO, of VastgoedPRO.
 3. Het taxatierapport opmaken conform de laatste normen vastgesteld door Centraal Hypothecair Fonds.
 4. Voldoende bekend zijn met de plaats of regio van het te taxeren object. De geldverstrekkers verschillen onderling wat betreft de maximale afstand tussen de standplaats van de taxateur en het adres van de te taxeren woning, maar gemiddeld wordt een afstand van 20 kilometer door bijna alle geldverstrekkers geaccepteerd

Let ook goed op of uw geldverstrekker als extra eis heeft dat er een validatie van het taxatierapport wordt gedaan door het NWWI of TaxateursUnie. Bij een financieringsaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stelt het NHG verplicht dat er een validatie van het taxatierapport wordt gedaan via een taxatie keurmerk instituut. Dit brengt extra kosten met zich mee, welke de taxateur zal doorberekenen aan de klant.

Nee, de onderhoudsstaat wordt wel bekeken en beoordeeld bij de taxatie. Indien de taxateur aanleiding ziet zal hij adviseren om een nader bouwkundig onderzoek te laten verrichten.

Verplicht
Er zijn diverse redenen waarbij een taxatierapport verplicht is:

 • De financiering van een aangekochte woning.
 • Het oversluiten van een bestaande hypotheek.
 • Het verhogen van uw bestaande hypotheek ten behoeve van een verbouwing of verbetering van uw woning.
 • Het doen van een aangifte successierecht.
 • Het doen van uw gewone belastingaangifte.

Niet verplicht
Er zijn ook diverse redenen te waarbij een taxatierapport niet verplicht is maar wel handig:

 • U wilt een woning aankopen en het lijkt u verstandig dat op voorhand te laten taxeren voordat u de onderhandelingen in gaat.
 • U wilt uw woning verkopen en bent benieuwd wat de waarde is.
 • Het verkrijgen van inzicht in de waarde ten behoeve van een boedelscheiding.
 • U heeft van uw gemeente de nieuwe WOZ-beschikking ontvangen en u gebruikt de taxatie om te controleren of die nieuwe WOZ-waarde wel klopt. 

Tegenwoordig kan iedereen zich makelaar noemen omdat de beëdiging van makelaars door de rechtbank in 2001 is afgeschaft. Daarmee kwam een einde aan de titelbescherming.

Je kunt jezelf echter pas taxateur noemen als je voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de certificeringregeling die een aantal organisaties op het gebied van de makelaardij naar aanleiding van de afschaffing van de beediging ontwikkelden, om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Een erkende taxateur moet ingeschreven staan in een van de twee erkende taxatie registers VastgoedCert of SCVM.

Het is aan te raden om uw huis te laten taxeren bij scheiding. Een taxatie geeft duidelijkheid over de waarde van de woning door een onafhankelijke partij. Zo kunnen bezittingen eerlijk verdeeld worden.

In een taxatierapport worden verschillende aspecten opgenomen. Dit zijn onder andere:

 • Soort woning;
 • Plaats en buurt waarin de woning ligt;
 • Grootte, aard en indeling van de woning;
 • Aanwezigheid van tuin, garage, balkon enz.;
 • Omgevingsfactoren;
 • Bouwkundige kwaliteit en staat van onderhoud van de woning en installaties;
 • Het niveau van afwerking;
 • Esthetische en architectonische kwaliteit;
 • Verplichtingen en rechten die op de grond rusten.

Op basis van deze eigenschappen bepaalt een taxateur de woningwaarde. Deze is ook terug te vinden in het taxatierapport.

Een nieuwbouw-taxatie is niet altijd verplicht, dit in tegenstelling tot een taxatie van een bestaande woning. Soms vraagt de bank wel om een taxatierapport bij nieuwbouw, in dat geval kunt u op basis van de beschikbare informatie alsnog een taxatierapport op laten maken door een taxateur. In de volgende gevallen heeft u voor de aanvraag van een hypotheek voor uw nieuwbouw een taxatie nodig:

 • De waarde van de nieuwbouwwoning kan gedaald zijn als deze langere tijd te koop heeft gestaan voor u het kocht. De prijzen kunnen inmiddels gedaald zijn. In dit geval is een taxatie voor uw nieuwe woning verplicht;
 • Als u de woning zelf heeft laten bouwen en de woning hierdoor geen onderdeel is van een nieuwbouwproject is een taxatie van uw nieuwbouwwoning verplicht;
 • Sommige geldverstrekkers verplichten de taxatie van nieuwbouw wanneer de koopsom boven een bepaald bedrag ligt. Voor details over dit bedrag kunt u uw bank raadplegen.

De staat van uw kelder kan de taxatiewaarde van de woning beïnvloeden. Hoe sterk de woningwaarde beïnvloedt worden, is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de kelder. Water en vocht in uw kelder zult u moeten bestrijden. Dit kunt u zelf proberen, maar het beste is om hier professionals van VanToog Kelderdichting voor in te schakelen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Direct een taxatie aanvragen

"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar

NWWI taxatie
NHG taxatie
VastgoedCert taxatie register
SCVM taxatie register

Aankoopmakelaar
9,5
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,5 / 10 - 65848 beoordelingen