Vergelijk hier de tarieven

Uitleg

Wat denkt u dat de woning ongeveer waard is? Als de woning momenteel te koop staat kunt u de vraagprijs invullen.

Sommige taxateurs hanteren voor duurdere (vaak grotere) woningen een hoger tarief. We willen u graag het juiste tarief tonen.

90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Taxatie lager dan koopprijs

Als de taxatie lager dan de koopprijs is, dekt uw hypotheek niet de volledige koopsom van de woning. U heeft eigen geld nodig om dit verschil te overbruggen. Een taxatie lager dan de koopprijs komt regelmatig voor in de huidige woningmarkt.

Taxatie lager dan vraagprijs

Een taxatie lager dan de vraagprijs betekent dat u meer voor de woning moet betalen dan u aan hypotheek kunt krijgen. Uw geldverstrekker geeft u een hypotheek van maximaal 100% van de taxatiewaarde. Als de koopsom hoger is dan de taxatiewaarde, heeft u een gat in de financiering. Dit kunt u overbruggen met eigen geld of een starterslening (onder voorwaarden). Lukt dit niet, dan kunt u de koop onder voorbehoud van financiering ontbinden.

Wat als taxatie lager is dan koopsom?

Er zijn verschillende opties als de taxatie te laag is:

  • Eigen geld inleggen om het verschil te overbruggen.

    In de huidige woningmarkt komt het regelmatig voor dat er eigen geld ingelegd moet worden voor de financiering van de woning. De taxatie is vaak lager dan de vraagprijs of koopsom.

  • Een starterslening afsluiten

    In sommige gemeentes kunt u een starterslening afsluiten als de taxatie te laag is en u onvoldoende eigen geld heeft. Dit kan echter alleen als u aan enkele voorwaarden voldoet. U moet bijvoorbeeld starter op de woningmarkt zijn.

  • De koop ontbinden

    U kunt alleen afzien van de aankoop als u de woning onder voorbehoud van financiering heeft gekocht. Als dit niet het geval is, betaalt u een boete van 10% van de koopprijs. Als de taxatie lager is dan de koopsom en u wilt ontbinden, moet u afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunnen overleggen.

Taxatie hoger dan koopsom

Met een taxatie hoger dan de koopsom kunt u voordelig uit zijn, maar dit is afhankelijk van uw geldverstrekker. Sommige banken verstrekker alsnog een hypotheek van 100% van de taxatiewaarde. In dit geval heeft u een extra bedrag om in de woning te investeren. Andere banken baseren de hypotheek op het laagste bedrag. Bij een taxatie hoger dan de koopsom kiezen zij dan voor een hypotheek gebaseerd op de koopsom.

Goedkope taxaties voor hypotheek? Vergelijk taxateurs!

"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar
NRVT
NVM
VBO Makelaar
Vastgoedpro
NHG
Aankoopmakelaar
9,6
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,6 / 10 - 98167 beoordelingen