Executiewaarde woning
Per 1 januari 2013 is het begrip 'executiewaarde' verdwenen. In plaats van de executiewaarde wordt tegenwoordig de 'marktwaarde' toegepast, de marktwaarde staat ook wel bekend als de 'vrije verkoopwaarde'.
Wat is de executiewaarde van een woning
Tot eind 2012 werd er gebruik gemaakt van de executiewaarde. Dit was een schatting van de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop. De executiewaarde werd vaak geschat tussen de 80 en 85% van de vrije verkoopwaarde. Bij het bepalen van de maximale hypotheek werd vaak gebruik gemaakt van de executiewaarde.
Wat is de marktwaarde van een woning
Per 1 januari 2013 is de executiewaarde komen te vervallen, in het taxatierapport staat alleen nog het bedrag dat de woning daadwerkelijk waard is. De marktwaarde is dus de vrije verkoopwaarde per peildatum van de taxatie.
Dit betekent voor u dat u te maken krijgt met een veel reëlere taxatiewaarde, daarnaast wordt de woningmarkt meer transparant voor consumenten én geldverstrekkers.
Marktwaarde berekenen
De marktwaarde is van belang bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van de hypotheek. Aan de hand van de marktwaarde wordt namelijk de maximale hoogte van de hypotheek bepaald. Hypotheken afgesloten in 2013 mogen maximaal 105% van de marktwaarde van de woning bedragen, in 2018 is dit nog maar 100%.
Wilt u weten wat de marktwaarde van een woning is? Dan zult u een taxateur in moeten schakelen. Aan de hand van een taxatie wordt de marktwaarde van de woning bepaald.
In sommige gevallen kan de WOZ-waarde van de woning als marktwaarde dienen. Als dit mogelijk is kunt u de kosten van een taxateur besparen. Bepaal in een gesprek met de hypotheekadviseur of het mogelijk is om de WOZ-waarde te gebruiken als marktwaarde.